Tramussos d’Àfrica

Cepelinai, nom del plat típic de Lituània, una de les destinacions de les meues darreres vacances, on va agafar força aquest bloc.

La tastadora, substantiu del verb tastar i nom castellà de l’aparell que ens torra el pa cada matí.

Tastaolletes, expressió que es fa servir per anomenar als que els agrada començar moltes coses, però no n’acaben cap (és el que pot passar amb aquest bloc).

La sèpia de Paca, com a homenatge a la sèpia amb all i julivert mítica del bar ‘amb més solera’ –per dir-ho de forma elegant- del meu poble (Cinctorres), Bar Salvador, conegut també popularment com el bar de Dalt o Casa Paca.

Navelate, una varietat de taronges, fruita de la meua terra que m’encanta.

Sandes quentes de leitao, que en portuguès vol dir ‘entrepans calents de garrí’, i que, acompanyada de l’afegitó ‘pra fora’ (és a dir, ‘per emportar’), es llegeix per desenes en una carretera del nord de Portugal, per anunciar uns sandvitxos greixosos a més no poder, però també deliciosos.

Eren opcions que vaig contemplar per posar nom a aquest petit i modest bloc sobre menjars, països i indrets que fa anys que em volta pel cap, i que m’he decidit a engegar. Però el nom escollit finalment, Tramussos d’Àfrica, és, com passa sovint, el primer que em va venir al cap quan se’m va ocórrer aquesta idea. Perquè els tramussos són un producte valencià d’allò més peculiar, sense massa gust a res, però graciosos, saladets i lluents. Es mengen sempre amb amics, amb la música d’una xaranga o d’una banda municipal de fons, en festes majors de pobles i ciutats, acompanyats d’un vi o una cervesa fresqueta. Hi ha coneixedors del producte que diuen que el tramús va ser introduït en l’època grecoromana, arribat de la Mesopotàmia, i a partir d’aquell moment transportat pels fenicis per tot el Mediterrani.  D’altres asseguren que l’origen del seu consum se situa a Egipte… Com diu la cançó popular valenciana : ‘Tramussos d’Àfrica, que són fresquets. Els té Joano, el tramusser’.

Anuncis

Etiquetes: , , , , , ,

4 responses to “Tramussos d’Àfrica”

  1. Lara says :

    Me gusta mucho. Es muy tuyo.
    Endavant!!!!

  2. Montse says :

    Ara mateix m’he començat a llegir el teu blog Rous… Ahir em vaig introduir per primer cop al món desconegudíssim del twitter i avui al teu blog. Quan t’he vist la meva primera “follower” al twitter, tot seguit he entrat al teu perfil i he vist aquest link. Ja en vam parlar l’altre dia al Norte, però no havia tornat a pensar-hi… De moment m’he llegit el darrer post i el primer i m’estant agradant molt! Hauré de prendre nota en una llibreta de totes les recomanacions, que no són poques. Vés escribint eh! que no quedi en un blog tastaolletes com dius! (quina casualitat: ahir vaig comprar tramussos, que mai n’havia comprat!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: