Mandonguilles: la recepta de la família

A casa en diem ‘mondonguilles‘. I també diem ‘agüela’. M’agüela va passar a ma mare la recepta d’estes mondonguilles… i ma mare me la va ensenyar a mí. Em costa agafar el punt exacte de canyella que tenia el plat quan jo era xiqueta, però ho torno a intentar sempre que puc perquè és una tradició gastronòmica familiar que no vull perdre. Carn picada de vedella i porc, pa ratllat, julivert, all picat, sal, un ou, un rovell de més i l’ingredient secret: la canyella. Tota la nit a macerar, i al dia següent ja es poden formar, a mà. Les boletes resultants s’arrebossen, atenció, només amb la clara (que ha sobrat del rovell que hem posat a la carn, i l’hem reservada)! Una vegada passades per clara, les fregim. Cadascuna ha de quedar dauradeta, bastant feta per a que la carn no quede crua a l’interior. Una vegada les hem fregit totes, colem l’oli, netegem la paella i allà mateix farem la salsa.

Per a la salsa: en l’oli que hem colat i guardat, fregim ceba picada. Quan està daurada li afegim uns 400 grams de tomata picada o triturada (depèn de com ens agrade la textura), per cada quilo de mondonguilles. Hi hem de posar sal i una mica de sucre per treure l’acidesa de la tomata. Una vegada la salsa està lligada i ha fet xup-xup un ratet, aboquem les mondonguilles, ho remenem, i apaguem el foc. Deixem la cassola tapada i ja hem acabat. Si les mengem l’endemà, millor que el mateix dia. Boníssimes. Acompanyades amb amanida, amb patates fregides, amb pasta o amb qualsevol cosa, és un dels meus plats favorits i un bon tupper per a les VERSIÓ! La meua magdalena de Proust. O almenys, una d’elles.

Anuncis

Etiquetes:

One response to “Mandonguilles: la recepta de la família”

  1. cristina says :

    Qué bones Déu meu!!!!!! La setmana passada en vaig fer i ens vam mullar una barra de pa entre els 4. Quin festival!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: