Croquetes cinctorranes

No vull obrir la polèmica sobre l’origen de les croquetes que ara us explicaré. A les cartes dels restaurants de Morella es venen com a ‘croquetes morellanes’ però la meua família, cinctorrana al 100% , sempre les ha fet d’aquesta manera. Per a no ferir sensibilitats, ho podem deixar (a nivell oficial) en croquetes de la comarca d’Els Ports i avant. Això sí, al títol del post agrano cap a casa que per a alguna cosa sóc jo la que escriu.

El cas és que la manera com fem les croquetes allà dalt és diferent. Molt diferent… No només per la proporció de carn / beixamel, que també (la salsa només ha de servir per lligar una mica el sofregit de ceba i pernil amb la carn, ha de ser mínima),  sinó perquè el farcit l’emboliquem amb una oblea -o com diem nosaltres, neula- abans d’arrebossar-ho amb ou i pa ratllat.

És a dir. Fem un sofregit amb ceba (ben daurada), carn del caldo desfilada i pernil. Ho barregem amb una mica de beixamel per a que quede una pasta homogènia. A continuació agafem les oblees (d’uns 10 cm. de diàmetre com a màxim), remullem tota la vora amb ou batut, posem un grapadet de la pasta a dins i tanquem l’oblea fent pressió en les vores (l’ou farà que s’apegue bé). Ens quedarà una croqueta en forma de ‘pastisset’ o ‘coqueta’, la passarem per un poquet d’ou i pa ratllat, les fregirem… I quina delícia, mare meua!

Estes són les de ma mare. Un vici absolut.

croquetes 001

Advertisements

Etiquetes:

4 responses to “Croquetes cinctorranes”

  1. Santiago says :

    Bé, jo crec que la recepta no és ni cintorrana, ni morellana. És el fruit de la necessitat d’aprofitar les carns del brou (“caldo”). Les carns bollides, necessiten un poc de força (pernil,,,,,). El que és més origial, penso, és l’embolcall, la “neula”. No siguen massa “localnacionalistes”.

    • sargantanya says :

      Tota la raó Santiago, els pobles de la comarca tenim moltes coses en comú, hauríem de tindre més sentiment de comarca, i suavitzar també les fronteres amb les comarques veïnes de l’Aragó i Catalunya amb les què compartim costums, llengua, problemes….

      • tramussosdafrica says :

        Veig que unes croquetes poden donar lloc a molt bons debats polítics. Me n’alegro, i dir-vos que la meua intenció no era provocar polèmiques locals. Al contrari! En el post parlava en broma d’eixes picabaralles. Amb la germanor estem tots d’acord!

  2. artrustic says :

    Al restaurant de Xert lis diuen “caseras” i també bonísssssiiiiimmmmeeessssssssss!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: