ORXATERIA DANIEL. Possiblement, els millors fartons del món

Avinguda de l’Orxata, 41. 46120. Alboraia, València. Telèfon: 961 85 88 66.

Orxata i Alboraia són dos paraules indissociables. És pensar en una i de seguida apareix l’altra en l’imaginari col·lectiu valencià. I que em perdonen els veïns d’Almàssera, però en el reconeixement internacional, els del costat els guanyen. Alboraia és un poble orxater des de segles enrere tot i que les primeres referències escrites daten del segle XVIII. No explicaré la llegenda sobre l’origen del nom de la beguda, perquè ja està més que sabut (vos deixe un link per als curiosos i despistats). I si s’ha de destacar un establiment remarcable en el consum de la orxata, és DANIEL. Daniel Tortajada va obrir el seu propi local de venda d’orxata el 1960 i amb els anys va anar evolucionant el negoci, fins al punt que es va convertir en tota una referència, va ser un dels impulsors de la Denominació d’Origen de la xufa valenciana i els personatges més il·lustres  el van anar visitant per tastar la seua producció artesanal. Un d’ells fou el mateix Salvador Dalí…

IMG_6777

IMG_6794

No m’estendré en la història familiar ni del local, només vos donaré alguna recomanació per si vos animeu a arribar-vos a Alboraia. En primer lloc la tipologia d’orxata: n’hi ha de líquida, n’hi ha de granissada i es pot demanar un mig mig, és a dir, una barreja de les dos. Jo, personalment, em quede sense dubtes amb la líquida. El grau de dolçor: es pot demanar normal o sense sucre. El meu consell: la mescla de les dos, per a evitar l’excessiva dolçor però no renunciar al regustet del sucre.

IMG_6778

IMG_6779

Ara bé, el millor de Daniel no és l’orxata al meu entendre. És bona, sí, però com en d’altres orxateries valencianes amb elaboració artesana. El que es mereix una exclamació especial són els fartons de la casa: un 1o! En esta ocasió els vam prendre acabats de treure del forn, encara calents, sucats a l’orxata. Una autèntica delícia. A mi em recorden a la pasta dolça que prenia de xicoteta, en eixir d’escola o a l’hora del pati, el “panquemao”. Mai més havia trobat un brioix amb este gust, sense llimona, sense eixe color groc estrany d’algunes pastisseries. El fartó de Daniel és el mític “panquemao” però amb sucre glacejat per damunt. Un regal per als sentits. Ah! I els tenen amb xocolata per dins! (no els he tastat perquè no he gosat trair la tradició, però poden estar molt bons).

IMG_6784

Si aneu a València, no dubteu en desviar-vos cap a Alboraia, a només uns minuts del centre de la capital. És la millor manera d’acabar la visita a la ciutat del Túria, passant per Alboraia, fent un bon berenar orxater i contemplant els paisatges de l’horta, les barraques, les alqueries, els tarongers i les carxoferes.

Anuncis

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: