21 mesos. Uns textos. Un llibre. Un plaer…

Escric aquest post com a agraïment als germans Roca, a Librooks, a la Cèlia Pujals i a l’Edu Marí, per haver-me proposat col·laborar en aquest magnífic llibre d’El Celler de Can Roca, el definitiu, el de capçalera, el que recull la història i els valors que han inspirat tota la trajectòria del restaurant. Vaig fer un petit comentari quan el volum va sortir a la venda, però ara que ja s’ha presentat formalment, vull explicar l’experiència.

18 d’agost del 2011. Abans que en Jordi, en Josep i en Joan marxin de vacances, la Cèlia i una servidora passem un dia sencer amb ells a Girona per fer-los les primeres entrevistes sobre el projecte. M’impacta profundament –vull posar-hi èmfasi- el caràcter afable i senzill dels tres germans. És una jornada intensa, treballem de valent. Com si fóssim a casa, passem tot el matí parlant amb cadascun dels tres Roca, asseguts als sofàs al costat de la cava de cigars. De tant en tant, un tallat o una aigua per agafar forces i hidratar la gola… I a l’hora de dinar, ens fan passar a la cuina i seiem ni més ni menys que a la taula d’en Joan, al seu despatx dins la cuina, encarades a una pissarra plena de guixades i dibuixos que ens dona una idea de com es treballa la creativitat en aquesta casa.

iphone sencer 856

Taula parada, en una posició privilegiada…

iphone sencer 854

I els plats comencen a desfilar. Quedem bocabadades amb un menú degustació que sense dubtes és una de les millors experiències gastronòmiques que he viscut, passant molt per davant del sopar a elBulli (pocs mesos abans que tanqués definitivament). Estem eufòriques. Tant, que no puc posar l’atenció en les fotografies (he obviat alguns plats perquè no tinc imatge).

Espina d’anxova de l’Escala amb tempura d’arròs de Pals…

iphone sencer 846

Olives caramel·litzades. Presentades penjades d’una petita olivera, i farcides d’anxova de l’Escala…

iphone sencer 850

 Truita de carbassó…

iphone sencer 860

Calamars a la romana…

iphone sencer 862

Tòfona d’estiu…

iphone sencer 863

Amanida verda. Amb gelat d’oli d’oliva verda, alvocat, Chartreuse verd, brots de ruca, berro, pimpinella, cerfeuil…

iphone sencer 866

 Ostra al Palo Cortado amb all blanc i negre…

iphone sencer 868

Sopa de cirera amb anguila fumada i ametlla crua. Una cirera amb gelat de gingebre i una altra natural banyada amb amareto…

iphone sencer 870

Gamba vermella de Palamós cuita a la brasa amb algues i roques de fitoplàcton i potes cruixents…

iphone sencer 874

Llenguado a la brasa a la manera meunière. Tel de llet, mantega torrada, llimona i tàperes. Pell de flors i cítrics.

iphone sencer 875

Bacallà en brandada. Estofadet de tripa, escuma de bacallà, sopa a l’oli d’oliva, escalunyes amb mel, farigola i cirereta. 

iphone sencer 878

Blanqueta de garrí ibèric al Riesling…

iphone sencer 879

Roger farcit del seu fetge amb suquet i 3 gnochis, de taronja anisat i safrà…

iphone sencer 880

Tartar de vedella de Girona amb patates souflé diferents: de pebre de Sichuan, pimentón de la vera, curry i cibulé…

iphone sencer 883

Ventresca i llomet de xai a la brasa amb suquet de pebrots i tomàquet amb fum d’alzina…

iphone sencer 887

Fetge de todó amb ceba, nous caramel·litzades al curry, ginebró, pell de taronja i herbes…

iphone sencer 888

Núvol de llimona…

iphone sencer 889

Vainilla, regalèssia, caramel i oliva negra…

iphone sencer 890

En acabar aquesta meravella gastronòmica, seguim treballant, entrevistant, analitzant, xerrant per torns amb tots tres. Se’ns fa de nit, agafem el cotxe, ens perdem a les rotondes infinites de sortida de Girona però aconseguim sortir de l’atzucac i finalment arribem a casa.

Passen setmanes i mesos. Fem altres trobades aprofitant escapades dels Roca a Barcelona o nostres cap a Girona. Ells escriuen textos fantàstics, reflexions, inspiracions, records… Jo m’encarrego d’elaborar els primers capítols, el relat històric sobre la seva trajectòria. En Josep Maria Fonalleras elabora un dietari personal, més proper i íntim. La Cèlia ens coordina. L’equip de disseny s’esmera. En Francesc Guillamet i David Ruano disparen les seves càmeres fotogràfiques. A poc a poc “l’obra” avança. La Cèlia fa una feinada de por, corregint, revisant, demanant textos a tothom, rellegint.

Aquest 16 d’abril, finalment, el llibre definitiu d’El Celler de Can Roca surt a la venda. Tot un plaer haver-hi contribuït, ni que sigui en una petita part. Des d’aquest modest post, gràcies de nou.

Advertisements

Etiquetes: , , , ,

One response to “21 mesos. Uns textos. Un llibre. Un plaer…”

  1. Carme says :

    Uaaaau! Això deu ser el que alguns diuen”una experiència religiosa..”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: