Punt G, 20 d’agost: cinema i gastronomia. Les pel·lícules que van al Culinary Zinema de Sant Sebastià

El cinema i la gastronomia són plaers sovint molt units. Hi ha tot un gènere de pel·lícules sobre cuina, però és impossible repassar-lo en només uns minuts. En la secció del 20 d’agost (aquí la podeu tornar a escoltar), vam parlar, entre d’altres coses, de plats i restaurants de pel·lícula.

Per començar, aquesta escena de ‘Cuando Harry Encontró a Sally’, rodada al restaurant KATZ’S de Nova York…

El que mengen és pastrami, una carn de vedella que es processa en salmorra i es menja com un embotit, a talls fins, en entrepà, acompanyada d’envinagrats (cogombres, tomàquets, etc). Deliciòs producte que podem comprar també a Barcelona, en establiments com Paprika Gourmet, o degustar en entrepa a Elsa & Fred (barri del Born) o Sandwichez, per posar només alguns exemples.

Un film que ja s’ha convertit en un clàssic de l’animació i una meravella per als gastrofans, és ‘RATATOUILLE’, títol que ve del plat francès original de la Provença, molt semblant a la samfaina catalana o al ‘pisto’…

Per cert… Sabíeu que per tal de dissenyar el restaurant Gusteau de la pel·lícula, l’equip del film va visitar un grapat de locals de París? Sembla que el que finalment va servir d’inspiració és LA TOUR D’ARGENT, al districte cinquè, a la banda dreta del Sena i molt a prop de Notre Damme. Ara mateix tenen una estrella Michelin. El menú degustació, entre 180 i 200 €.

Un altre plat que em va captivar, a partir d’una pel·li, és el ‘boeuf bourgignon’. Tot un repte per a la protagonista de ‘Julie and Julia’,  Julie Powell, que en un any vol reproduir les receptes de la gran Julia Child (cuinera que va introduir la cuina francesa als Estats Units) i explicar-ho al seu bloc…

El plat no és senzill. Requereix unes quantes hores d’elaboració. No em va quedar malament quan el vaig fer a casa, però tampoc gaire diferent a la vedella estofada de tota la vida, molt més ràpida i sense tantes hores de maceració en vi.

Una escena d’una pel·lícula que NO te res a veure amb la gastronomia: ‘PULP FICTION’ de Quentin Tarantino. Aquesta és la conversa entre Vincent (John Travolta) i Jules (Samuel L. Jackson) sobre les petites diferències entre Europa i Amèrica…

I és que Tarantino va crear una marca ficticia d’hamburgueses, la BIG KAHUNA BURGUER, que ha corregut molt per la xarxa. Hi ha fins i tot qui afirma que a la recepta d’aquestes hamburgueses, d’origen hawaià, hi hauria pinya! Però hi ha d’altra gent que ho nega, diuen que és una hamburguesa amb formatge normal i corrent. El cas és que Tarantino és un mestre de les hamburgueses cinematogràfiques.

Una altra pel·li amb una bona escena gastronòmica: el tiramisú de ‘EL HIJO DE LA NOVIA’. El personatge de Ricardo Darín regenta el restaurant ‘Belvedere’, però té un problema: el mascarpone que es necessita pel tiramisú és massa car.  La conclusió és que el Tiramisú s’ha de fer amb Mascarpone, i no amb formatge en crema. No se si vosaltres hi esteu d’acord, però un tiramisú sense mascarpone, NO és un tiramisú!

I una altre apunt de cinema i gastronomia que no em va donar temps a comentar en la secció: el 21 de setembre comença la tercera edició del Festival Culinary Zinema, organitzat pel Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i el Basque Culinary Center.  Aquest any s’hi veuran sis estrenes i un clàssic. El clàssic: ‘COMO AGUA PARA CHOCOLATE’, que enguany fa 20 anys que es va estrenar. Entre les estrenes, una que m’ha cridat l’atenció, MAKE HUMMUS NOT WAR’, ‘Fes l’hummus, no la guerra’. És una pel·li australiana, que es pregunta si l’amor per l’hummus pot ser la recepta per aconseguir la pau al Pròxim Orient. En realitat, amb un to còmic, es fa un viatge pels bars de hummus de Beirut, Tel Aviv, Jerusalem i Nova York. Moltes ganes de veure-la!

I una altra, ‘FINAL RECIPE’, una cinta coreana sobre un noi que s’ha de presentar a un concurs internacional de cuina (inspirat en el Masterchef de Corea) per intentar salvar el restaurant del seu avi.

Els que no podem anar a Donosti haurem de buscar alternatives per veure-les…

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: