Gran Recapte d’Aliments. Blogs contra la fam. Hummus amb verdures

Plats de hummus amb espècies, plats de hummus amb verdures, plats de hummus grans i petits, amb oli o sense, amb olives, amb pebrot, d’acompanyament o sol… El hummus és omnipresent al documental “Make Hummus not War” (“Fes l’hummus, no la guerra”), que va servir per inaugurar el festival Film & Cook, el passat cap de setmana a Barcelona. No em podia ni imaginar que aquest plat generés una batalla tan intensa entre palestins, israelians i libanesos per esbrinar qui de tots és, en realitat, el seu inventor. Cadascú escombra cap a casa i, com passa amb moltes altres especialitats, l’hummus s’ha convertit gairebé en un tret identitari i cultural per tots ells.

Després de veure la pel·lícula vam arribar a casa amb unes ganes boges de menjar un bon plat de hummus. Així que vam aprofitar totes les verdures que hi havia a la nevera i un pot de cigrons cuits del rebost, per preparar el rebost. És una recepta adequadíssima per apuntar de cara a la cinquena edició del Gran Recapte d’Aliments que es fa el proper cap de setmana a Catalunya, i que aquest any espera superar les 3.000 tones d’aliments per a repartir entre la gent que els necessita. (Parèntesi. Quan les administracions no fan el que haurien de fer, o es retalla on no s’hauria de retallar, és la ciutadania qui ha de reaccionar i qui actua per pal·liar els efectes de la crisi). És un plat sa i barat que podem elaborar, com deia, amb el que tinguem a l’abast. Jo explicaré el que nosaltres vam fer, encara que -com mostra el documental- les variacions, acompanyaments i afegits poden ser infinits.

Ingredients (per a dues persones) per a l’hummus: un pot de cigrons cuits dels grans, dues o tres cullerades de tahina (pasta de llavors de sèsam que ja podeu trobar en molts supermercats i establiments no especialitzats, que podeu posar al gust del consumidor, això és com l’allioli), oli d’oliva verge extra, un bon raig de llimona, sal. Hi podeu afegir pebre vermell (pimentón de la Vera), comí, o alguna altra espècie.

Per les verdures: us proposo fer servir albergínia, carbassó i pastanaga. Podeu fer servir també espinacs, bledes, col, pebrot, porro, carbassa…

Elaboració:  Per fer l’hummus, només heu de triturar tots els ingredients que he enumerat al llistat de dalt, i afegir-hi un raig d’oli d’oliva per sobre. Ho podeu muntar en un plat, fer-hi una mena de rodona amb menys volum de salsa al mig i allà, en forma de “volcà”, com a la foto, hi poseu les verdures saltejades que vulgueu.

Per elaborar les verdures només les heu de tallar a dauets similars entre ells, posar la paella a foc molt fort amb un raig d’oli i saltar-les. És millor que ho feu de verdura en verdura, ja que cadascuna d’elles té un temps de cocció diferent. Un cop totes saltades, les barregeu i ho presenteu sobre l’hummus. Hi podeu posar, per afegir vistositat al plat, una mica de pebre vermell.  Bon profit. I bon Recapte d’Aliments!

Image

Anuncis

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: