Ruta gastro a València… per a un dia de Final de Copa!

Entre avui i demà milers de barcelonistes desembarqueu a València per assistir al a Final de la Copa del Rei que es disputa en poc més de 24 hores. Ja que m’han arribat peticions d’oients de RAC1 sobre recomanacions de coses per veure i menjar a la capital del Túria, un post ràpid per recomanar-vos quatre bàsics de la ciutat.

Si baixeu en cotxe cap al sud, abans d’arribar a la vostra destinació, no podeu deixar d’aturar-vos a Alboraia per fer una orxata a l’ ORXATERIA DANIEL. És el bressol de l’orxata, l’establiment més mític on tastar l’autèntica beguda valenciana, amb uns fartons valencians casolans de primera, amples, tendres i ben ensucrats. No patiu per no tenir lloc: l’espai és gegantí. I per cert, les xufes són pertot arreu.

IMG_6776

Un cop arribats a la zona centre de la ciutat, podeu fer una visita a la LLOTJA DE VALÈNCIA, fantàstic edifici del gòtic civil valencià, amb un pati de tarongers que a la primavera, i si fa bon sol (com diuen els meteoròlegs) us deixarà bocabadats. I ben a la vora, un aperitiu al MERCAT CENTRAL. Com ja us vaig explicar al post corresponent, la recomanació és comprar unes gambetes de Dènia a les parades del mercat i demanar que ens les cuinin als bars de la mateixa plaça, que ofereixen aquesta possibilitat. Amb 3 o 4 euros pagarem el servei i a banda podem demanar la beguda.

MERCAT VALENCIA 019

Si voleu fer un arròs pel centre, una bona recomanació és l’a banda que fan a EL RALL (carrer Tundidores, 3. 96.392.20.90) just a la zona que estem comentant. Jo hi vaig anar a parar un dia per casualitat, i em va sorprendre molt. Parlo de fa ja més de 5 anys, però el tracte era excel·lent i la qualitat del menjar també. Aquí es comprova que escapar dels turistes, al centre de València, és possible.

Ara bé, tant per dinar com per sopar, el paradís de l’arròs (jo us recomano l’a banda i el negre) és la zona de la Malvarrosa. El passeig marítim és un reguitzell de restaurants. LA PEPICA (passeig de Neptú, 2. 96.371.03.66) és el més antic i de més renom i tampoc no us serà difícil trobar taula (les dimensions del local són espectaculars). Amb el mar de fons, us arribarà a la taula el paelló que podeu menjar “a la valenciana”: agafant l’arròs amb la forquilla o cullera directament del centre, sense servir les racions amb plats. El restaurant va ser fundat el 1898 per Francisco Balaguer i Josefa Marqués. Van començar oferint entrepans i begudes fredes en un carro, però el rei Alfons XIII va donar la concessió al matrimoni per instal·lar un barracó de fusta a la vora de la platja, que es muntava només entre els mesos de juny i setembre. Als anys 20 el restaurant ja es va construir amb obra per donar millor servei als banyistes, al mateix lloc on es troba ara. Només us diré que la “solera” de l’establiment es deixa notar.

Al vespre, abans d’anar cap a Mestalla, podeu fer una incursió al barri del Cabanyal, barri de pescadors de la ciutat, contínuament amenaçat per les intencions dels governs municipals del PP d’allargar l’Avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. Cases amb façanes de rajola de colors i població humil i treballadora ens transportaran al segle XIX. Allà hi trobareun un dels establiments més mítics de la ciutat, la bodega CASA MONTAÑA (carrer José Benlliure, 69, 96.367.23.14) un bar de tapes de tota la vida on acompanyar uns vinets amb les especialitats de la casa: anxoves amb oli, moixama, croquetes de bacallà, sardines a la planxa, conserves… Deixeu-vos portar.

casa montaña

Ja ho sabeu: guanye qui guanye… gaudiu de València, una ciutat amb una llum mediterrània que impressiona.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: